Novo

понедељак, 20. октобар 2014.

Šipovo, mali grad za veliko osvježenje






Na sat vremena vožnje od Banjaluke ili dvadeset minuta vožnje od Jajca nalazi se Šipovo, mali grad sa mnogo mogućnosti za osvježenje i po najvećim vrućinama

Na sajtu turističke zajednice Šipova stoji da ovaj grad leži na bisernim, planinskim ljepoticama, rijekama Plivi i Janju, kao i riječicama Sokočnici, Lubovici i Volarici. Ovaj gradić sa oko 10 000 stanovnika, okružen je planinama Vitorog, Plazenica, Ravna Gora, Gorica, Lisina i Čardak i područje je prekriveno šumom, na nižim predjelima rastu bukva i grab, a na višim planinskim područjima, buja gusto drveće sa stablima smrče i jele.


 

Šipovo je postalo nezaobilazni predstavnik sve popularnijeg seoskog turuzma. Mjesto u kome ćete sigurno uživati u njegovim prirodnim ljepotama, dobroj hrani, ljubaznom i susretljivom stanovništvu. I bar na trenutak zaboraviti grube zakone civilizacije!

 

Rijeka Janj nedaleko od Šipova pravi nestvarnu prirodnu ljepotu sastavljenu od gustog zelenila, bistre i hladne vode i brzih potoka u narodu poznatu kao Janjski otoci. Ovo je mjesto na kom ćete i na visokim temperaturama naći siguran hlad i osvježenje, da li u samom potoku ili u napitcima ohlađenim u nestvarno hladnoj vodi.

 


Rijeke u okolini Šipova su bogate ribom pa restorani i kućna domaćinstva nude svježu i ukusnu ribu. 


 

U zapadnom dijelu opštine Šipovo,8,5 km od centra grada na nadmorskoj visini od 481 m izviru tri vrela koja čine rijeku Plivu. U ovom prelijepom području,ribar će naći bistre vode,bogate plemenitom ribom,a lovac planinska lovišta puna divljči.Ljubitelja starina,Pliva će privući ostacima starih naselja,a speleologa još neispitanim pećinama i vrletnim,stjenovitim kanjonom svojih rijeka Janja i Sokočnice.


 



Primamljivost ovog područja čini raznolikost u svim oblicima.Pliva,rijeka izuzetne bistrine,specifečne boje,kao i raskošnog bogatstva,predstavlja mali raj na zemlji za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja.

Bilo da ste odlučili da sjedite u miru, pecate, šetate po čistom vazhduhu Šipovo će biti pravi izbor za mali predah od gužve i stresa. Na kraju pogledajte jedan od izvora Plive ....


Izvornik: BUKA

  • Blogger komentari
  • Facebook komentari

0 коментара:

Постави коментар

Item Reviewed: Šipovo, mali grad za veliko osvježenje Description: Rating: 5 Reviewed By: Unknown
Scroll to Top